Välkommen till avsnittet om Sydamerika och sydamerikansk musik här på Världsmusik.se!
Sydamerika har en fantastisk musikskatt att bjuda på, och här publiceras artiklar som behandlar musiken i varje enskilt sydamerikanskt land. Du hittar dessa genom att klicka på länderna nedan. Dessa artiklar om sydamerikansk musik publicerades under hösten 2011 och avsnittet stod färdiga i januari 2012.
Tycks inte alla länder vara på plats? Kontakta sidan!
Sydamerikansk musik: en överblick
Man kan säga några ord om vad sydamerikansk musik rör sig om, generellt sett. Först och främst finns det tråkigt nog mycket få bevis på eller spår efter hur inka-indianernas och Maya-folkets musik kan ha låtit, innan kolonisterna från Spanien nådde kontinenten. Sydamerikansk musik på den tiden tros dock ha varit slagverk- och träblåsbaserad, att bedöma av de väggmålningar som hittats. Den musik som finns i Sydamerika idag måste alltså européerna (särskilt de från den Iberiska halvön) få credit för, och i synnerhet de afrikanska slavar som de hade med sig.
Sydamerika blev således en plats där musik norrifrån (Centralamerika, dock också starkt Afrika- och Europainfluerad) samt nordöst- och direkt österifrån (Europa och Afrika) fick smälta samman och bilda nya spännande musikgenrer och stilar. Idag kan begreppet sydamerikansk musik kopplas ihop med otroligt mycket musik; den argentinska tangon, den brasilianska bossa novan, och den ecuadorianska pasillon.
Det är möjligt att nämna ett antal skillnader i musiktendenser om man ser till Sydamerikas regioner. Det brukar sägas att norra Sydamerika har mer av den afrikanska influensen än landets södra delar. Här ligger fokus ofta på rytm. Slagverksinstrument och stränginstrument i stil med gitarr är vanligast här. I världsdelens södra delar är musiken mer melodisk och ska ha mer “europeisk” stil (ett bra exempel är Argentinas tango). Här förekommer träblåsinstrument som flöjter i stil med panflöjten mer frekvent än i norr. Givetvis är detta lite att generalisera, och det är också svårt att veta var man ska sätta gränsen mellan syd och nord, men å andra sidan gäller samma sak i de andra världsdelarna. Musik sprider ju sig så lätt över landsgränser!
Passa på att lära dig mer om sydamerikansk musik genom att klicka på en passande flagga ovan!
Källor – Källa nummer 3 i källförteckningen.