Slovenien: musik

Slovenien: musik - flaggaMusiken i Slovenien påminner mycket om musiken i ett antal andra europeiska länder. Måhända beror det på att Slovenien alltid varit en “del” av ett annat land eller en större union: Österrike-Ungern fram till 1918, Jugoslavien fram till 1991, och numera i EU. Man brukar säga att Österrike, Kroatien, och de nordöstra delarna av Italien är de regioner som haft mest inflytande på slovensk musik.

Folkmusik i Slovenien – introduktion

Många förknippar Slovenien med polka i synnerhet, men också med andra former av traditionella danser som kolo och vals. Dessa dansas i landet även idag.

Divje Babe-flöjten – fyndet

År 1995 gjordes ett mycket spännande fynd i just Slovenien. I en grotta nära Cerkno hittades flera ting som tros ha härstammat från neandertalarnas tid, och också en flöjt som fick namnet “Divje Babe”. Den kan vara så gammal som 50,000 år, och är i så fall troligtvis det äldsta påträffade instrumentet.

Folkmusik i Slovenien

För att börja vid instrumenten så finns det ett antal som man bör hemma. I slovensk musik, som ofta handlar mycket om dans och rörelse, förekommer instrument som kemence (en sorts luta), tamburica (stränginstrument), kaval (flöjt) och ett par olika former av cittra. Även trumman davul och det mer med Grekland förknippade stränginstrumentet bouzouki kan höras i Slovenien.

Ute på landsbygden är körsång, ofta med ganska “tajta” harmonier (rösterna ligger nära varandra i tonhöjd), vanligt. Slovenien associeras också med en sorts storbandsmusik – Velike goslarije. Musik för cittra (som stråkinstrument) och (tro det eller ej) panflöjt är också vanliga förekomster. Ensembler med flera exemplar av ovan nämnda tamburica – så kallade “tamburica-band” finns det också många av i landet. En annan vanlig instrumentkombination eller duo är citira/bunkula-duon. Citira är en sorts fiol, stämd lite högre än den västerländska, och bunkula är ett tresträngat basinstrument som ofta lägger en bordunton.

Lyssna till slovensk musik

Listan över bra inspelningar inkluderar för Slovenien inte mindre en två riktiga folkmusik-samlingar. Alla de listade albumen nedan finns att få tag på på ett eller annat sätt, och de är erkänt riktigt bra allihop. Ta chansen att kolla upp dem!

Modern Folk Music in Slovenia volym 1 och 2. – (Folk Slovenia Cultural Society, Slovenien) – Två volymer som spelades in år 1999 respektive 2002. Musiken här är inte bara supertraditionell utan lite nyskapande och innovativ till naturen. Den klingar definitivt i samklang med 1970-talets pånyttfödelse av traditionell musik.

The Echo of the First Recordings – (Institute of Ethnomusicology, Slovenska naturvetenskap- och konstakademien, Slovenien) – Ovanligt intressant namn för att komma från ett akademiskt institut. Här finns folksånger inspelade så tidigt som 1898 och dessutom så sent som 2000.

Mlado leto – (Drugodb, Slovenien) – Med musikgruppen Brina. Innehåller folkballader och kärlekssånger i jazziga arrangemang. Utsökt bra!

Publiceringsdatum – 15 september 2011