Rumänien – rumänsk musik

Rumäniens flaggaAndelen etniska rumäner som befolkar Rumänien är inte högre än 90 %, och musikinfluenser återfinns från ryskar, ungrare, och framför allt – romer. Rumänien har således en livlig och varierad musikkultur, som erbjuder mycket för världsmusik-entusiasten. Den här artikeln kommer kort att gå igenom lite musikhistoria, varpå några olika typer av rumänsk musik kommer att beskrivas. Traditionell rumänsk folkmusik är en på alla sätt levande musikgenre. Läs mer!

Rumänsk musik: historia i korthet

Den rumänska folkmusiken karakteriseras idag och har traditionellt karakteriserats som full av spänst och vitalitet. Det har alltid funnits en publik inom denna genre, och artister som Gheorghe Zamfir har ytterligare populariserat den (och i synnerhet panflöjten, som faktiskt är mycket populär inom rumänsk musik). Även den religiösa musiken har spelat en viktig roll i Rumänien, med liturgisk och ofta polyfonisk musik som en del av standardrepertoaren i kyrkan under århundraden. I Rumänien, liksom i så gott som alla andra länder, har religion och tro en betydligt större roll än i Sverige. 98 % av befolkningen anser sig vara religiösa.

Olika genrer

Här följer några platser och termer som är viktiga att känner till när man utforskar rumänsk musik!

Banat – I regionen banat finns det ett instrument som utmärker sig i användande och popularitet, och det är fiolen. Här märks också den ungerska influensen av – det ungerska träblåsinstrumentet taragot är mycket populärt. Även andra träblåsinstrument som spelas här kommer utifrån.

Bucovina – Är man riktigt intresserad av gammal rumänsk musik och gamla rumänska instrument så är Bucovina rätt ställe att börja leta. Här spelas instrument som ţilincă (flöjtinstrument) och cobza (stränginstrument).

Rumänsk musikDobrudzja – I det här området lever och frodas många musikkulturer och många härliga blandningar. Dobrudzja ligger i sydöstra Rumänien och en del av regionen ligger i Bulgarien. Här märks både turkiska, bulgariska, och ukrainska influenser av, och dansmusiken dominerar. Geamparale är en dans som förknippas särskilt med Dobrudzja.

Maramures – En region där musikinstrument som trummor, fiol och zongora dominerar. Det sistnämnda är en sorts gitarr utrustad med (oftast) fyra strängar. Ironiskt nog betyder ordet zongora “piano” på ungerska.

Transsylvanien – Även om Transsylvanien inte associeras med rumänsk musik lika mycket som det associeras med själva Rumänien och legenden om Dracula, så finns en del att säga om musiken här. En vanlig musikensemble här påminner till viss del om den klassiska musikens stråkkvartett, eftersom den befolkas av en violinist, en violist, en cellist, och ofta också en cimbalom (hackbräde).

Rumänien: musik att lyssna till

Spotify, som i skrivande stund är i färd med att släppas i USA, har en del att bjuda på vad rumänsk musik beträffar. Särskilt bra är de på zigenarmusik från Rumänien. Annars rekommenderas de stora CD-kedjorna och följande album:

Folksongs from Romania – (Delta, USA). Ovan nämnda Gheorghe Zamfir med fantastisk panflöjt-musik, och spännande orgelimprovisationer.

Musiques de Transylvanie – (Fonti Musicali, Belgien). Bättre introduktion till transsylvansk musik går inte att få.

Village Music from Romania – (AIMP/VDE-Gallo, Schweiz). Tre CD:ar med rumänsk bymusik av bästa sort.  Constantin Brailoiu ligger bakom inspelningarna, vilka genomfördes mellan 1933 och 1943.

Publiceringsdatum – 28 juli 2011