Portugal – portugisisk musik

Portugals flaggaNär man hör “portugisisk musik” ringer det vanligen en klocka och en liten röst viskar inuti ens huvud – “fado”. Den eleganta och passionerade gitarrgenren fado har med åren kommit att bli synonym till begreppet portugisisk musik. Den här artikeln kommer att gå igenom portugisisk klassisk musik, portugisisk folkmusik, och lite av den populärmusik som återfinns i landet idag.

Klassisk musik i Portugal

Portugal har rent geografiskt alltid legat väldigt bra till. Den portugisiska musiken influerades tidigt av musiken i det antika Rom som nådde landet via den iberiska halvön med romarnas hjälp. På medeltiden och århundradena före följde Portugal därför problemlöst de mönster musiken följde i övriga Europa. Den gregorianska sången var särskilt utbredd. Portugal hade också flera renässanskompositörer vars namn är kända än idag, som skapade mestadels polyfonisk musik (både sekulär och sakral). Av dessa är Pedro de Escobar och Carlos Seixas troligtvis de mest kända.

Folkmusik och traditionell musik i Portugal

Fado – Musik i Portugal förknippas som sagt med fado, en sånggenre som kallas för “de fattiga stadsbornas musik”. Fado är en typisk singer-songwriter-genre då det enda instrument som används oftast är portugisisk gitarr. Fado-musiken är oftast sorgsen och melankoliskt, till både musiken och texten sett. Albumet Ladies of Fado från 2010 rekommenderas varmt för den som vill bekanta sig mer med denna musikgenre. Fado associeras särskilt med städer som Lissabon och Coimbra. Den mest berömda fado-sångerskan genom tiderna är troligtvis Amália Rodrigues, som efter sin debut år 1939 (vid 19 års ålder) gjorde fado till en internationell genre så gott som på egen hand. Amália Rodrigues är känd som “Drottningen av Fado”. Efter hennes död år 1999 så har inte genren tappat särskilt mycket i popularitet, utan yngre talanger såsom Mariza håller den levande.

Portugisisk musik; gitarr - fadoRegional musik – På senare tid har den äldre portugisiska traditionella musiken fått sig ett uppsving, i synnerhet under 1970-talet. Traditionell portugisisk musik förknippas med ett fokus på rytm och melodi snarare än harmoni (gäller också kinesisk musik, faktiskt) och vokalmusik spelar ofta en viktig roll. Därutöver förekommer instrument som concertina, gaita (en sorts säckpipa) och olika träblåsinstrument.

Musik i Azorerna – Azorerna förknippas med en del ganska distinkta musiktraditioner, såsom chamarrita-dansen som ackompanjeras av felor.

Musik i Trás-os-Montes – I Tras-os-Montes är den traditionella musiken ganska lik den spanska musik som återfinns i områden som Galicien och Asturien. Här förekommer mycket vokalmusik och säckpipemusik

Populärmusik i Portugal

Bland portugisisk populärmusik är pimba-musiken särskilt nämnvärd. I denna genre mixas portugisiska traditionella toner med dragspel, latinamerikanska rytmer, och religiösa texter. Música de Intervenção är en annan populär genre som i grunden är politisk protestmusik som växte fram under fascist-regimen. Många kompositörer och utövare arresterades och fängslades eller utvisades.

Lyssna till portugisisk musik

Vill man lyssna till bra portugisisk musik är det inte en dum idé att börja med fado. Det är i alla fall enklast att hitta bra inspelningar med fado-musik. Spotify har en hel del. Nedan listas några bra album med musik från Portugal.

Fado: The Soul of Portugal – (Manteca, Storbritannien). En samling fado-musik sammansatt i Storbritannien. Albumet innehåller sånger från några av de allra största namnen inom genren.

Guitarras do Fado – (EMI, Portugal). En oerhört läcker liveinspelning från Lissabon med gitarrister som Paulo Parriera och Mário Pacheco, stora namn inom fado.

Bocas do Inferno – (Farol, Portugal). Ett album med “Gaiteiros de Lisboa”, en experimenterande musikgrupp. Här har de mixat traditionell och ny portugisisk musik och samtidigt hämtat inspiration utomlands ifrån. Trumpeter och panflöjter kan höras här, samt orgaz – ett ganska nytt och relativt okänt instrument sammansatt av J.P. Sousa, en portugisisk-tysk och amerikansk musiker.

Publiceringsdatum – 21 juli 2011