Polen – polsk musik

Polsk musik - flaggaBegreppet polsk musik innefattar mycket, och det är svårt att veta var någonstans man ska börja. Polen är hem åt flera av de danser som blivit populära folkdanser över hela Europa, och har också andra egna musikgenrer. Vidare är landet födelseplatsen för några av tidernas främsta kompositörer i den klassiska genrer. Frédéric Chopin, till exempel, var inte fransman som många tror, utan polack.

Traditionell polsk musik

Polen är internationellt sett kanske mest känt för sina danser. Åtminstone har några av de mest kända traditionella danserna i Europa sitt ursprung i Polen (vilket inte alla känner till). Här följer några av dessa danser:

Mazurka – “Här dansar herr Gurka”-dansen är polsk, och heter ursprungligen mazurek. Den går i tretakt, och betonas på det andra eller tredje slaget i takten (vilket skiljer genren från valsen och en rad andra genrer där det första slaget accentueras). Se den här bilden för en illustration av mazurka-rytmen. Den polska nationalsången har just den här rytmen (men går samtidigt för långsamt för att få kallas mazurek / mazurka).

Polonesse (alternativ stavning – “polynaise”) – Ytterligare en dans i tretakt, som kan identifieras i många klassiska symfoniska verk (t.ex. de skrivna av W. A. Mozart). När Chopin senare använde dansen flitigt i sin musik blev den snabbt mycket populär. Ordet “polonaise” betyder just “polsk” på franska.

I Sverige är både mazurka och polonesse populära folkdanser.

Krakowiak – En mindre internationell dans, som förstår härstammar från Krakow-regionen. Krakowiak är en snabb och synkoperad dans i tvåtakt. Se klippet!

För att lämna dansgenrerna en stund så ska man inte undgå att nämna poezja spiewana. Den “sjungna poesin” förekommer på många håll i Östeuropa. Vanligen används något sorts ryskt stränginstrument, eventuellt piano, för att ackompanjera poezja spiewana.

Folkmusiken är tyvärr inte vad den har varit i Polen, och vissa musiketnologer har beskrivit den som “utdöd”. Det mest folkmusikaliskt aktiva området är Podhale (så det är dit du ska resa om du vill uppleva traditionell polsk musik!)

Populärmusik i Polen

Polen har aldrig stängt dörrarna för nya genrer inom musikvärlden, och således finns så gott som alla populärmusikgenrer representerade på ett eller annat sätt. Stora festivaler äger rum på polsk mark, såsom Open’er Festival och Off Festival – evenemang som ofta lockar till sig runt en kvarts miljon folk (och således kan jämföras med både Roskilde- och Woodstockfestivalen.

Rock, electronic, New Wave och jazz är alla populära genrer i Polen. Vad den sistnämnda beträffar skapade polska jazzmusiker med artister som Krzysztof Komeda i fronten lite av en egen jazzgenre under 60-talet (“polsk jazz” kanske det beskrivs enklast som). En annan oerhört populär genre i Polen, där polska artister dessutom rönt stora internationella framgångar, är Heavy Metal. TSA och Turbo (den senare kallas ofta “Polens Iron Maiden”) är två kända polska Heavy Metal-grupper.

Polen: musik att lyssna till

Jag hoppas du tar chansen att leta upp några av följande rekommenderade album med polsk musik, så att du kan utforska den närmare!

Poland: Folk Songs and Dances – (VDE-Gallo/AIMP, Schweiz) – Lite av allt möjligt, inklusive några intressanta bitar från några av Polens etniska minoriteter.

Sources of Polish Folk Music 8: Krakowskie – Tranowskie – (Polish Radio Folk Collection, Polen) – Riktigt bra instrumental polsk musik med en rad olika danser. Krakowiaks, bland andra!

Publiceringsdatum – 4 juni 2012

Källor – 1, 2 och 11 i källförteckningen.

Återgå till avsnittet Musik i Europa.