Nya Zeeland: musik

Nya Zeelands flagga

Något som inte alla känner till om Nya Zeeland är att det var ett av de sista ställena på jorden att befolkas av människor. Tyvärr märks det också på landets musik. Man kan skriva böcker om landets nuvarande musikscen med olika former av pop-, rock- och indiemusik, men eftersom Världsmusik.se försöker hålla sig till traditionell musik och folkmusik så måste vi försöka skyffla undan det tjocka lagret populärmusik som döljer den mer genuint nyzeeländska musiken. Först och främst hittar vi förstås Māori-folket.

Nya Zeeland: musik bland māori:

Innan européerna dök upp för att bli det dominerande folket på Nya Zeeland så var det māori-musik som dominerade musikkulturen på ön. Musiken använder sig av mikrotoner och upprepade melodiska motiv som centrerar kring en grundton. Sång är vanligt förekommande men denna är sällan i stämmor utan oftast unisont (eller i oktaver). Instrumentell musik spelas på så kallade Taonga pūoro, en samling instrument av i huvudsak blåsinstrument- och slagverkstyp. När missionärer så småningom anlände till ön tog med sig harmonier och berikade māori-musiken ordentligt, och alltsedan kolonisationen har māori mixats med musik utifrån och genererat nya spännande musikstilar i Nya Zeeland (klippet är ett bra exempel).

Māori-folket förknippas också starkt med Haka –  en form av krigsdans. Denna färgstarka och intensiva dans utgör ofta en del av de turistorienterade kulturupplevelser som erbjuds i olika māori-byar på Nya Zeeland, och har också setts göras av Nya Zeelands erkänt skickliga landslag i rugby (“All Blacks”). Syftet är att demonstrera styrka och mod, samt att skrämma och förolämpa motståndarna.

Nya Zeeland: musik bland pionjärerna:

När kolonisterna från Europa kom så hade det med sig musik som påminner om den folkmusik de tog med sig till Australien – en varierad mix av keltisk, skandinavisk, och typisk engelsk musik i form av exempelvis shanties.

Bleckblåsband på Nya Zeeland:

Nya Zeeland har en hyfsat lång historia av bleckblåsband och genren är mycket populär på ön. Deras nationalband har fått flera internationella priser.

Säckpipepand:

Nya Zeeland: musikDet här är något som inte så många känner till om Nya Zeeland och nyzeeländsk musik, men det är en sanning likväl. Man tror att Nya Zeeland rentav har fler säckpipeband än Skottland, så utbredd är traditionen här. Säckpipebanden spelar ofta i militära marscher eller i parader.

Orkestrar och körer

Flera av Nya Zeelands olika orkestrar och körer är väl kända internationellt och sprider landets bidrag till världsmusiken (även om de i huvudsak framför klassisk musik). New Zealand Symphony Orchestra, Voices New Zealand Chamber Choir och New Zealand Youth Choir tillhör eliten.

Lyssna till musik från Nya Zeeland

Nog går det att hitta en del högklassiga inspelningar av nyzeeländsk musik. Kolla in följande inspelningar på din favorit CD-försäljare eller på streamingsajter som Grooveshark och Spotify!

The Calling – (Kiwi Pacific, Nya Zeeland). Manawatu Scottish Society Pipe Band, som bildades år 1925, ses som det bästa säckpipebandet i Nya Zeeland. Det har vunnit priser både i hemlandet och i Skottland, och tog hem en niondeplacering i “The World Pipe Band Championships”. Det här är ett av deras bättre album, där typiskt brittiska danser som hornpipes och jigs kan avnjutas.

Patea Māori Club and Dalvanius – (Jayrem, Nya Zeeland). En dubbel-CD inspelad 2003 med māori-musik i en härlig mix med discomusik och soulmusik.

E Tau Nei – (Jayrem, Nya Zeeland). Sångaren Apanuis andra album, av många ansedd det bästa. Även här är det māori-inspirerad populärmusik som gäller; Apanui blandar skickligt in genrer som soul, jazzz och electronica.

Publiceringsdatum – 4 augusti 2011

Gå tillbaka till Musik i Oceanien.