Ny artikel och nya färger

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 21/12/2012

Världsmusik.se har nu existerat i nästan ett och ett halvt år. Grundutbudet av artiklar har alla laddats upp, och under de senaste månaderna har bara enstaka kompletterande artiklar publicerats. Det är kul att se att allt fler använder sidan. Att sidan används mycket i skolor har jag fått bekräftat, både genom röster och statistik. Under skolveckorna nästan dubbleras besöksantalet, och man märker även tydliga skillnader mellan helger och veckodagar. För alla som använder sidan – tänk på att det är väldigt enkelt att stödja den. Bara en länk från skolans hemsida eller en rekommendation betyder mycket!

På senare tid har jag lagt upp en kortare artikel som reder ut ett till av de begrepp som används konstant i artiklarna här på sidan, nämligen populärmusik. Och det blir också årets sista artikel. Nästa uppdatering kommer 2013.

Så jag tar chansen och önskar en god jul och ett gott nytt år till alla läsare!

Källorna bör vara glasklara nu

Categories: Allmänt, Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 03/08/2012

Först och främst måste jag erkänna att jag trots allt misslyckades med mitt mål. Visserligen var alla 200 planerade artiklar klara den 17 juli, men efterarbetet har avslöjat att jag faktiskt glömt ett mycket viktigt land i Centralamerika – Costa Rica!

Det fick således blir en artikel nummer 201 – den om musik i Costa Rica – och den publicerades för bara några dagar sedan.

I övrigt har mitt arbete bestått i att göra källförteckningen mer tydlig och detaljerad. Under arbetet med artiklarna har jag inte varit så tydlig med exakt vilka källor som har använts, utan bara hänvisat till mina huvudkällor. Detta för att göra det lättare för mig att organisera källorna i bokstavsordning i slutet (många källor användes ju för mer än en artikel).

Nu bör dock alla källor vara på plats. Totalt rör det sig om drygt 80, men jag har listat mina tre huvudkällor – de absolut mest använda – separat. Förhoppningsvis ska hänvisningarna i alla artiklar vara helt korrekta nu – kontakta gärna sidan om så inte verkar vara fallet!

Ta gärna en titt på källförteckningen!

Hela världens musik

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 17/07/2012

Det är den 17 juli och nästan en månad sedan som den här bloggen uppdaterades. Datumet den 17 juli 2012 står omnämnt många gånger på Världsmusik.se. Sidans första landspecifika artikel publicerades den 18 juli 2011, och målet har varit att få upp en artikel om alla världens länder, omfattande nästan hela världens musik, innan ett år gått. Visst, all världens musik finns inte dokumenterad, och artiklarna ger inget mer en överblickar. Vad som däremot är sant är att det nu finns mängder av undersidor på Världsmusik.se med information som du varken hittar på svenska Wikipedia, eller i den svenska litteraturen. För vissa av de mindre länderna finns mer information än på engelska Wikipedia.

Det totala antalet självständiga stater i världen är enligt min källa 195. Jag har lagt till några områden som jag ansett vara värda egna musikartiklar, och den slutgiltiga siffran blev exakt 200.

Sedan den 6 juli har de 24 kvarvarande artiklarna publicerats i en rasande fart. Den sista artikeln – nummer 200 – lades upp igår eftermiddag.

De huvudsakliga områden som inte täckts ordentligt vid den här tiden för exakt en månad sedan var:

  • Mellanöstern
  • Centrala Asien
  • Sydostasien
  • Oceanien

För att börja i Mellanöstern, så kan du nu läsa om musiken i Israel, om Libanons musik, om musiken i Oman, om traditionella toner i Qatar, om saudiarabisk musik, om jemenitisk musik, om Syriens musik, och om den Förenade Arabemiratens musiktraditioner.

Sedan har vi en rad centralasiatiska länder vars namn slutar på “stan”. Ta chansen att lära dig om musiken i Kyrgyzstan, om den i Tadzjikistan, om musiktraditioner i Turkmenistan och om Uzbekistans musik.

I sydöstra Asien fanns också några länder som ännu inte fått sina texter. Nya landet Östtimor, stadsstaten Singapore, Maldiverna och Mongoliet rör det sig om, för att vara exakt.

Slutligen har vi de där öarna som alldeles för få kan namnet på – de där öarna ute i Stilla havet som tillhör Oceanien. Du kan nu alltså lära dig mer om musiken i Kiribati, musiktraditioner från Marshallöarna, om musik i Mikronesiens federerade stater, och om småländerna med korta namn – Palau, Nauru, Samoa och Tonga. Den sista tvåhundrade artikeln handlar om musiktraditioner i Tuvalu.

Så det var det! Men det slutar inte helt där. Jag ska nu under ett par veckor jobba lite sporadiskt på sidan, och bland annat slipa lite på källförteckningen, som behöver göras lite mer detaljerad. Fler uppdateringar kommer, som alltid!

Kort sommarlov

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 18/06/2012

Av alla de länder som ska få sin egen artikel här på Världsmusik.se, vilket är alla världens länder, är det nu bara 24 kvar. Planen är att dessa kommer att publiceras i en rasande fart under de två första veckorna i juli.

Nu är det dags för mig att ta sommarlov i drygt två veckor. Jag kommer att tillbringa semestern på den gotländska landsbygden och göra allt annat än att leka musikalisk globetrotter.

Målet är alltså att få klart alla artiklar senast den 17 juli. Det var nämligen den 18 juli 2011 som den första artikeln på sidan publicerades, och jag har länge haft målsättningen att bli helt klar inom ett år. I veckan kom jag ett steg närmare med en artikel om persisk (iransk) musik, och en om musiktraditioner i Kuwait.

Så, Adiós på ett par veckor, och ha en trevlig sommar tills vi hörs igen!

Från Vatikanen till Brunei

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 08/06/2012

Det är alltid lika skojigt att uppdatera bloggen och tänka tillbaka på de galna musikaliska resor man gjort under veckan. Visst, jag har suttit i samma lägenhet i Brighton på Englands sydkust och skrivit i flera månader nu, men med hjälp av några väl valda musikexempel så känns det faktiskt som att man reser.

Världens minsta land Vatikanstaten kan du läsa om nu. Åtminstone om landets musik. Vidare har Världsmusik besökt mellanöstern och länder som Irak (ett land som borde förknippas med betydligt mer än bara krig), Jordanien och Bahrain. Även sydostasien har besökts. Sultanatet Brunei, och monarkin Kambodja, för att vara exakt.

Planen som den ser ut nu är att publicera två till artiklar. Sedan tar jag semester hemma i Sverige i två veckor. Därefter blir det full fräs under de två första veckorna i juli!

Fem gånger Europa

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 04/06/2012

Med stormsteg närmar jag mig! Världsmusik.se innehåller just nu artiklar om musiken i 168 olika länder. Totalt, om man räknar in de icke självständiga stater som förärats egna artiklar här, så ska 200 länder klaras av. Det är således inte fler än 32 länder kvar, och jag har ungefär en månad och två veckor på mig.

Under veckan som gått har jag skrivit om musiken i fem länder i Europa – några av de som jag inte skrev om förra sommaren. Bland annat kan du nu läsa om musik i Schweiz och musik i Polen. Därutöver kan du lyssna till och lära dig om musiken i den nya staten Montenegro, och om musiken i lilla San Marino.

Östeuropeiska Moldavien har också fått sin artikel!

Tre små, ett mellanstort, ett jättestort

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 31/05/2012

Rubriken åsyftar i vanlig ordning de nya artiklar som lagts upp på Världsmusik. Sedan den senaste uppdateringen för drygt två veckor sedan har fem nya länder välsignats med musiktexter.

“Tre små” syftar på tre av de minsta europeiska länderna. Det vill säga Malta, Liechtenstein och Luxemburg. Dessa artiklar är förstås alla kortare än medelsnittet eftersom länderna i fråga är så pass små. I synnerhet gäller detta Liechtenstein, som tyvärr ignorerats av musiketnologer genom åren.

“Ett mellanstort” åsyftar Georgien, som geografiskt sett ligger i Asien men som oftast räknas till Europa. Läs om musik i Georgien!

Slutligen har vi “ett jättestort”, som åsyftar världens nionde största land – Kazakstan. Läs om Kazakstans musik!

Rundtur i Europa

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 12/05/2012

De senaste två veckorna har jag återigen varit på återbesök i Europa och betat av några av de länder som “förbisågs” under hösten 2011. Eftersom jag är mitt i slutfasen av studierna för det här läsåret så uppdateras inte sidan lika frekvent som under april, men om ett par veckor så kommer det nog börja gå lite fortare igen.

Två artiklar i veckan publiceras just nu, och nu kan du läsa om musiken i Azerbajdzjan, musiken i Vitryssland, samt lära dig om folkdanser på Cypern och sevdalinka i Bosnien och Hercegovina.

Det innebär att jag med drygt två månader kvar till deadline har 42 artiklar kvar att skriva och publicera. Främst rör det sig om länder i Europa och Asien.

Ny månad – nya resor

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/05/2012

Det var över tre veckor sedan bloggen här på Världsmusik.se uppdaterades. Det var däremot långt ifrån så lång tid sedan som hemsidan Världsmusik.se uppdaterades! Följande spännande saker har hänt sedan sist:

  • Ytterligare en världsdel är nu komplett, det vill säga, alla dess länder finns representerade med en artikel. Jag talar om Afrikas 54 länder.
  • Vi är nu tillbaka i Europa med länder som Andorra och Armenien, vilket är oerhört skojigt! Som ni kanske minns så inleddes hela artikelproduktionen med fem länder från Europa, och till slut fanns ganska många representerade. Dock inte alla, och någon gång i oktober blev det ett långhopp till Amerika, där jag stannade till jul. Sedan bar det av till Afrika …

Under april publicerades artiklar om de tio sista länderna i Afrika. Det rör sig om västafrikanska länder som Mali, Ghana, Guinea, Liberia och Guinea-Bissau, och dessutom om östafrikanska länder som Kenya och Malawi. Även Libyen långt upp i norr, och Lesotho långt ner i söder fick sina efterlängtade artiklar. Vilket land har vi kvar då – jo Madagaskar förstås!

Hur många länder återstår nu med ca två och en halv månad kvar till “deadlinen”? Jo, 46!

Afrika snart genomrest

Categories: Nya artiklar
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 08/04/2012

Påskveckan har varit den mest produktiva så här långt på Världsmusik.se. Förra veckan överträffades med två artiklar, och 14 nya är upplagda!

Du kan nu läsa om och lyssna till musik i Kongo-Brazzaville, Sao Tomé och Príncipe, Togo, Djibouti och Egypten. Du kan också göra en musikalisk resa till Niger, Namibia, Ekvatorialguinea, Eritrea och Mocambique. Bara under det senaste dygnet har också artiklar om Mauritius, Etiopien, Gabon och Mauretanien publicerats.

Antalet kvarvarande artiklar är: 58. Jag har drygt tre månader på mig om jag ska uppnå mitt mål att få till alla artiklar inom ett års tid. Däremellan ska jag hinna med en termin på universitetet och en två veckors semester. Det ska nog gå.

«page 1 of 5

Välkommen till Världsmusik.se!

Världsmusik.se är en sida om traditionell musik i världens alla länder med massor av musikklipp och musiktips!

Hitta fler spännande musikartiklar genom att välja världsdel på startsidan eller i huvudmenyn!

Welcome , today is Monday, 03/10/2022

Världsmusik.se använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Mer info

På den här sidan används cookies för att ge dig en så bra surfupplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda den här sidan utan att ändra dina cookie-inställningar, eller genom att klicka på "OK, stäng denna ruta!" nedan så accepterar du detta.

Stäng