Norge – norsk musik

Norges flaggaI skrivande stund, en och en halv vecka efter terrorattentaten i Norge, förknippas inte vårt grannland i väst med någonting annat än den dödligaste attacken av en enda revolverman genom tiderna. I den här artikeln tänker jag försöka lätta upp stämningen vad Norge beträffar en smula, dock inte gå så långt så att jag börjar dra norgevitsar. Jag stannar vid norsk musik, ett begrepp som för många är lika intetsägande som “finsk fastlagsbulle”, men som innefattar en del. Den här artikeln kommer att fokusera på norsk traditionell folkmusik, snarare än klassiska traditioner och nationalistiska kompositörer såsom Grieg. Norsk musik har, till individuella karaktärsdrag sett, flera likheter med svensk musik. Läs mer!

Traditionell musik i Norge

I Norge har den traditionella musiken en tendens att vara uppbyggd på antingen mollskalor eller modala skalor, precis som i Sverige. Detta gör att norsk musik ger intrycket av att vara lite tyst klagande. Däremot finns det också danser som kan vara helt och hållet i dur. Norsk musik är också starkt influerad av dansk musik, vilket är helt och hållet förståeligt med tanke på hur länge danskarna faktiskt koloniserade Norge.

Två kategorier – Man skulle kunna börja med att dela upp norsk musik i två olika kategorier – sami-musik och nordgermansk musik. Sami-musiken är den som utövas bland samerna, vilka associeras med sångstilar som jojk. Nordgermansk musik är den folkmusik som de flesta norrmän känner sig hemma med. Här återfinns ballader (kvad) och improviserade sånger (stev). Arbetssånger och hymner av olika slag är också populära musikformer.

Norsk musik - felaDansmusik i Norge – Det är troligtvis danstraditionen i Norge som kommer närmast musiken i landets skandinaviska grannar – Danmark och Sverige. I alla tre länderna är felan (fiolen) vanligen huvudinstrumentet. I Norge har de till och med en så kallad Hardanger-fela – lite av en specialfiol – för sin dansmusik. Hardanger-felan kombineras ofta med vanliga fioler. Bland de danser som förekommer har vi pols, halling och gangar. De faller alla under kategorin “bygdedans”, som betyder ungefär “bydans”. Dessa danser dansas traditionellt vid tillfällen såsom bröllop, begravningar och återkommande högtider som julen. Norrmännen har även liksom svenskarna importerat ett gäng andra danser från kontinenten. Vals, polka och mazurka är inte ursprungligen norska danser, men när deras glada toner får ljuda från en Hardanger-fiol, får de nog allt räknas som norska.

Instrument inom norsk musik – Utöver redan nämnda Hardanger-felan finns det ett gäng instrument som associeras med Norge och norsk musik, och flera av dem har rätt fantastiska namn. Bland andra så har vi bukkehorn (ett sorts gethorn) och langeleik (en sorts cittra). Sen kan man inte låta bli att nämna det trumpet-liknande instrumentet vid namn lur.

Lyssna till norsk musik

Det finns ett gäng trevliga norska artister som håller sig till det traditionella och den norska folkmusiken. Detta är mycket tack vare 70-talets “roots revival” som förekom över hela Europa. Vill du lyssna till bra norsk musik ska du kolla in de följande inspelningarna

Straum – (Rune Grammofon, Norge) – Nils Okland är en mycket begåvad och talangful utövare av hardingfele. Här har vi mycket av Oklands egna kompositioner, och samtidigt flera häftiga arrangemang av traditionella sånger.

Vintermåne – (2L, Norge) – Albumet Vintermåne spelades in av en trio med samma namn, bestående av sångerskan Anne Gravier Klykken, saxofonist Frodis Grorud, och keyboardisten Torjus Vierli. Här har vi traditionella sånger, huvudsakligen från Telemark, i snygga, jazzinspirerade arrangemang.

Nattsang – (Heilo, Norge) – Ett antal traditionella ballader, som figurerat i landet under de senaste 150 åren. Med gitarrist Tore Bruvoll och sångare Jon Anders Halvorsen.

Publiceringsdatum – 2 augusti 2011

Källor – 1, 2 och 16 i källförteckningen.