Namibia: musik

Namibia: musik - flaggaI Namibia kan man hitta flera olika typer av folkmusik, och även en mycket levande populärmusikscen. Trots detta så finns det inte mycket uppmuntrande att säga om själva musikindustrin. Trots många år av aktiva försök från föreningar såsom NASCAM (Namibia Society of Composers and Authors of Music) att få igång den har lite hänt, mycket på grund av bristande kommunikation och förmåga att utföra strukturerad marknadsföring. Istället är de populäraste samtida genrerna i Namibia ofta importer, såsom rock, reggae, jazz och hiphop.

Folkmusik

Liksom många andra afrikanska länder är Namibia hem åt flera etniska grupper, många av vilka förs samman av dansmusik och historieberättande med musikaliskt ackompanjemang, men som fortfarande har stora skillnader mellan sig. Medan exempelvis namaqu-folket är kända för sina olika stränginstrument, så förknippas bantu-folket med xylofoner och hornliknande trumpetinstrument. Även afrikaans-musik, som är mycket inspirerad av europeisk folkmusik, är populär.

Även om de flesta populärmusikstilarna i Namibia importeras så finns det ett antal genrer som är mer inhemska. Här följer några exempel.

Ma/gaisa – Kallas också för Damara punch och har sin grund i damara-folkets traditionella musik. Genren är en sorts dans som sjungs med texter på nàmá, det khoisanspråk som svenskarna tidigare kallade för hottentottiska.

Shambo – En annan dansgenre som förknippas med en tung basgång och instrument som gitarrer och slagverk.

Hikwa – Den namibiske rapparen Sunny Boy ligger bakom den här genren som är lite av en kombination av hiphop och kwaito (läs mer om kwaito i artikeln om sydafrikansk musik). Tempot i hikwa är vanligen långsammare än i kwaito, men snabbare än i hiphop.

Utöver dessa genrer förekommer otaliga former av västerländsk populärmusik och några typiskt afrikanska genrer. Reggae, dancehall och afrobeat (kombination av yoruba-musik, highlife, jazz och funk) är några. House, ovan nämnda kwaito, och soul är några andra. När man ser till bredden av populärmusikgenrer som figurerar i detta land är det svårt att förstå hur de inte kan få fart på industrin.

Lyssna till musik från Namibia

Du som vill lyssna mer till musik från Namibia har ändå en del inspelningar och album att välja mellan. Försök få tag i dessa!

Namibie – Namibia – Instrumental Music – (Ocora, Frankrike) – En fantastisk kompott av spännande stränginstrument, xylofon, och (trots att namnet antyder det motsatta) vokalmusik.

The Sleeping Giant – (Naziza Entertainment) – Sunny Boys tredje studioalbum. Hikwa när den är som bäst.

Publiceringsdatum – 5 april 2012

Källor – 22 i källförteckningen.

Gå tillbaka till Musik i Afrika.