Mocambique: musik

Mocambique: musik - flaggaMocambique var tidigare en portugisisk koloni (fram till 1975), vilket utan tvekan har satt sina spår på den musik som förekommer i landet idag. Den allra mest kända musikgenren – marrabenta – är exempelvis delvis baserad på portugisisk folkmusik. Namnet “Mocambique” har faktiskt också namngett en mindre välkänd kubansk musikstil, men rent musikmässigt har den ingenting med det sydostafrikanska landet Mocambique att göra.

Folkmusik och traditionell musik

Det finns två termer som man bör komma ihåg efter att ha läst den här artikeln – timbila och marrabenta. Lär man sig dem så har man koll på det mest väsentliga som kan sägas om traditionell musik i Mocambique.

Timbila – Chopi-folket från kustregionen i Inhambane-provinsen förknippas med ett särskilt instrument – en sorts xylofon – vid namn mbila. Ordet timbila är mbila i plural, men åsyftar inte bara ensemblen av instrument, men också musikstilen som associeras med den. Kompositionsprocessen för denna genre ses som ett av de mest sofistikerade sätten att skapa musik bland icke-läskunniga. En längre komposition för timbali kallas för ngoma, och består av en overtyr och tio olika satser – alla med olika stilar och rytmer. Vanligen består ensemblen av tio instrument av fyra olika storlekar. Ledaren av ensemblen är poet, kompositör, dirigent, och dessutom spelare. Hans mycket omfattande jobb är att skapa en text, improvisera en melodi baserad på chopi-folkets särskilda tonspråk, och sedan improvisera en ny melodi enligt kontrapunkt-principer. Sedan finns det också en koreograf som skapar de rituella danser som också hör till genren.

Marrabenta – En dansgenre med klara europeiska (portugisiska) influenser, som också är baserad på annan västerländsk musik. Marrabenta är den mest kända musikgenren i Mocambique. Ordet kommer från portugisiskans “rebentar” (“att gå sönder”) vilket åsyftar strängarna hos billiga gitarrer som lätt går av. Marrabenta förknippas med staden och spelas i dans- och underhållningssyfte. En känd pionjär inom genren är Fany Pfumo. Modern marrabenta innehåller ofta rap, men de tidigaste exemplen från 1930-talet var förstås mer “traditionella” till naturen.

I Mocambique kan man höra alla möjliga former av populärmusik utifrån, såsom ragga (en blandning mellan dancehall och reggae), hiphop och en del rock’n’roll. Marrabenta är idag lika mycket en populärmusikgenre som den tycks traditionell när den utövas såsom den gjorde under 1930-talet. En annan känd genre är denna:

Pandza – En mix mellan marrabenta, ragga och hiphop. Pandza är oerhört populärt bland Mocambiques unga. Lizha James (född 1982) är den största stjärnan inom genren idag.

Lyssna till musik från Mocambique

Ta chansen att leta upp och köpa något av följande fantastiska album med musik från Mocambique:

Mozambique Two – (GolbeStyle, Storbritannien) – Regionala band spelar folkmusik i detta andra samlingsalbum från GlobeStyle. Det finns också ett Mozambique One som är helt klart värt att kolla upp!

Sounds Eastern & Southern – (Original Music, USA) – En av de mest kända och aktiva (under sin livstid) etnomusikologerna är engelsmannen Hugh Tracey, som varit överallt och spelat in folkmusik. Han har också varit i Mocambique, vilket resulterade i detta album med fantastisk akustisk gitarrmusik.

Timbila – (GlobeStyle, Storbritannien) – Timbila av det lite moderniserade slaget med Eduardo Durão.

Nyoxanine – (Vidisco, Mocambique) – En CD med de mest populära sångerna av och med legenden inom marrabenta – Fani Pfumo.

Publiceringsdatum – 6 april 2012

Gå tillbaka till Musik i Afrika.