Liechstenstein är ett av världens minsta länder, och har i mångt och mycket helt ignorerats av musiketnologer. Faktum är att både det enorma faktaverket “Garland Encyclopedia of World Music” och de mer lättsmälta “Rough Guides to World Music” nöjer sig med att kalla Liechtenstein för en “minoritet”, och inte ägna fler rader åt att beskriva landets musik. I brist på dokumenterade uppgifter om musiken i Liechtenstein kommer jag bara kort att nämna några av de musikaliska aktiviteter som det lilla landlåsta landet förknippas med.
Vidare kan man nog ta för givet att vissa av landets folktraditioner relaterar till den österrikiska musiken och den schweiziska. Åtminstone de musiktraditioner som förekommer i respektive lands alpområden. Alphornet är särskilt populärt i Liechtenstein, vilket Schaan/Alphorngruppe vittnar om (se albumtips nedan).
Kort om musik i Liechtenstein
Med tanke på landets ringa storlek är det rätt imponerande att Leichtenstein ändå producerade en internationellt känd kompositör under romantiken – Josef Rheinberger. Denne var senare mentor åt den tyske kompositören Engelbert Humperdinck (vilkens namn den angloindiske sångaren Arnold George Dorsey senare tog. Sångaren Engelbert Humperdinck gjorde sig särskilt känd för den internationella publiken när han 2012 vann den engelska schlagerfesitvalen).
Liechtenstein är hem åt ett antal musikfestivaler, däribland Guitar Days, Wavejam Openair (rock- och metalfestival) och Schubertiade. Liechtenstein är ett populärt turistmål, och dessa festivaler är välbesökta.
Liechtenstein: musik att lyssna till
Återigen, Liechtenstein är ett mycket litet land. Jag har inte lyckats hitta mer än en ordentlig CD som faktiskt innehåller folkmusik från Liechtenstein. Håll till godo med den så länge dock, och tveka inte att kontakta Världsmusik.se om du har några tips!
So Klingts in Liechtenstein – Ett album med huvudsakligen alphornsmusik, framförd av Jodelclub Edelw. Schaan/Alphorngruppe. Så låter det i Liechtenstein!
Artikelnummer på ”Världsmusik” – 161
Publiceringsdatum – 29 maj 2012
Källor – 15 i källförteckningen.
Gå tillbaka till Musik i Europa.