Kenyansk musik

Kenyansk musik - flaggaKenya är hem åt närmare 40 miljoner invånare som talar 40 olika språk. Sedan vad musiken beträffar vet man inte alls var man ska börja. Det sägs att det finns få länder i Afrika som kan matcha Kenya när det exempelvis gäller utbudet av olika populärmusikgenrer. Ni som är intresserade av den där gäller den lite mindre purfärska, traditionella folkmusiken har mycket att hämta här ni också. Så välkomna till en artikel om kenyansk musik!

Traditionell musik i Kenya

Först bör det sägas att många av Kenyas olika rituella musiktraditioner tappat mark en aning till förmån för kristen musik i stil med gospel. Det innebär dock inte att de äldre traditionerna helt och hållet dött ut. Här följer lite info om musik i olika etniska grupper i Kenya:

Borana – Denna etniska grupp bor vid gränsen till Etiopien, och musiken här präglas av arabiska influenser. Chamonge-gitarren är ett fascinerande instrument som används av Borana-folket – den misstas rentav lätt för en funkig elgitarr.

Gusii – En folkgrupp som förknippas med det dundrande instrumentet obokano – en enorm lyra stämd ungefär en oktav under den mänskliga rösten.

Luo – Luo-folket är mest kända för att ha skapat benga – en form av populärmusik som började växa fram i Kenya under 1940-talet. I övrigt förknippas de med den åttasträngade lyran nyatiti, som kan frambringa rejält resonerande och närmast hypnotiska klanger och rytmer.

Maasai – Denna etniska grupp associeras med polyfonisk sång i många verser, ofta i form av call-and-response (någon sjunger ut en fras, varefter kören svarar med en annan, och så vidare). Sångformen förknippas särskilt med morani-krigarna.

Samburu – Här är det vokalmusik för hela slanten som gäller. Åtminstone har samburu-folket själva gjort en grej av att inte använda instrument (men vissa blåsinstrument och gitarrer plockas fram ibland).

Några framträdande genrer inom mer nutida kenyansk musik är dessa:

Benga – Ovan nämnda benga är en sorts modern rumba som oftast ackompanjeras av instrument som nyatiti och elbas. En föregångare till bengan är den kongolesiska genren soukous.

Kongolesisk pop – Kenya gränsar inte till Kongo, men har sedan 1940-talet tagit emot en strid ström av kongolesisk musik och populariserat den.

Kamba-pop och Kikuyu-pop – Två av de största etniska grupperna i Kenya har sina egna varianter av populärmusik att skryta om. Kamba-popen förknippas med det kända bandet Les Kilimanbogo Brothers Band, och Kikuyu-popen med Joseph Kamaru.

Hiphop, reggae, och rock – Nordamerikanska och latinamerikanska genrer som dessa lever och frodas i Kenya. Bland de mer kända artisterna här hittar vi Nameless och bandet Them Mushrooms (som också spelar mycket benga).

Lyssna till kenyansk musik

Var inte klippet nog? Försök då leta upp något av dessa album med kenyansk musik:

The Nairobi Beat: Kenyan Pop Music Today – (Rounder, USA) – Namnet säger det mesta. Rounder bjuder här på kenyansk popmusik, framför allt från 80-talet. Både benga och kongolesisk pop kan avnjutas här.

Before Benga Vol 1: Kenya Dry – (Original Music, USA) – En akustisk liten musikkollektion med stilar som så smått börjat dö ut i Kenya. Försök få tag på denna samlings-CD innan det inte går längre!

Kazi Ni Kazi – (Kelele Records, Tyskland). Kenyansk reggae med ovan nämnda Them Mushrooms.

Är du intresserad av landet i allmänhet (kanske är du sugen på att resa dit) så rekommenderas en onlineguide till Kenya!

Publiceringsdatum – 22 april 2012

Gå tillbaka till Musik i Afrika.