Israel: musik

Israel: musik - flaggaNär det gäller musik är Israel är ett magiskt land som har så gott som allt. Israel är idag hem åt judiska immigranter från 127 olika länder. Musiktraditioner med allt från ryskt och östeuropeiskt, till mellanösterländskt och nordafrikanskt ursprung kan utan större svårigheter hittas i detta land. Som musiketnologen Dubi Lenz uttrycker det; Israel är den globala fusionens naturliga hem (ungefärlig översättning).

Traditionell musik i Israel

Ja, det är svårt att veta var man ska börja, men ett bra sätt att bekanta sig med Israels musik är att lära sig lite om dess influenser och ursprung.

Under 1930-talet invandrade sionister från Ryssland och tog naturligtvis med sig en rad ryska musikstilar och sånger, vars texter snart skulle komma att översättas till hebreiska. Sångerna går ofta i moll, och ackompanjeras av instrument som dragspel och gitarr. Även klezmermusik från olika östeuropeiska länder letade sig ner till Israel via jiddisch-talande judiska immigranter. Denna blandades snart med äldre musikstilar i landet, jiddisch översattes till hebreiska, och ytterligare nya genrer bildades.

Vidare har arabisk musik från flera håll haft en betydande inverkan på den israeliska musiken. Tidig hebreisk folkmusikkompositioner hämtade mycket inspiration från den lokala arabiska musiken. Senare har judiska invandrare från arabiska länder som Egypten, Marocko och Jemen bidragit med ytterligare former av arabisk musik. Den jemenitiska judendomens musiktraditioner har varit särskilt betydande, och har också kommit att starkt associeras med Israel, i synnerhet på grund av världssångerskan Ofra Hazas framfart under 1980-talet.

Andra länder och kulturer som påverkat utvecklingen av musiken i Israel är Grekland, Etiopien och olika länder i Latinamerika.

Mellan 1920-talet och 1970-talet komponerades en rad kanonbaserade sånger som kom att bli kända som “Shirei Eretz Yisrael” (ungefär “Sånger från Israels land). Dessa sånger kan kännas igen genom identifierandet av aspekter såsom den distinkt israeliska strupsången, molltonarter, dansrytmer som horah och temani, samt instrument som darbuka (en sorts trumma) och tamburin.

Genom Ofra Haza ovan har vi redan fått en liten försmak på israelisk populärmusik, men det finns betydligt mer att säga. Utvecklingen av populärmusiken i Israel har varit massiv, och inte begränsad på samma sätt som i många andra länder i Mellanöstern.

Rock – Rockmusiken satte fart under 1960-talet genom band som The Churchills (ja, faktiskt). Andra framstående tidiga artister inkluderar Svika Pick och Shalom Hanoch.

Folkrock – Folktraditionen levde förstås vidare, i synnerhet genom artister som Chava Alberstein och Naomi Shemer. “Shirei Eretz Yisrael” framfördes både i klassiska och modernare tappningar.

Pop och Dance – Utöver ovan nämnda Ofra Haza finns det en rad artister som gjort sig kända internationellt genom att kombinera traditionella israeliska musikelement med västerländsk popmusik. Vinnaren av 1998 års eurovisionsschlagerfestival – Dana International – är ett lysande exempel.

Mizrahi-musik – Den spännande mizrahi-musiken är resultatet av decennier av integration mellan olika invandrarkulturer från Grekland, Turkiet och arabiska länder, samt med inhemska traditioner. Mizrahi-musiken började växa fram i Tel Aviv under 1950-talet och förknippas med typiskt arabiska instrument som oud, kanun och darbuka.

Det går att fortsätta också. Israel har utöver nämnda genrer också en metalscen, en rapscen, en hip-hopscen, en psykedelisk trancescen och så vidare. Israel är ett konflikthärjat område, men detta faktum tycks inte ha påverkat musikens framfart. Och om det har det – så kunde Israel bara ha varit än mindre ohotat som ett av världens musikaliskt rikaste länder.

Israel: musik att lyssna till

Listan över bra inspelad israelisk musik kan göras mycket lång. Här kommer några av de bästa tipsen från Rough Guides:

Homeland: 22 Beautiful Songs of the Land of Israel – (NMC, Israel) – “Shirei Eretz Yisrael” med några av Israels största stjärnor.

World Music in Israel – (Frémeaux, Frankrike) – Som sagt; antalet invandrargrupper i Israel är slående. I detta samlingsalbum kan du lyssna till en väl avvägd blandning av musik med marockanskt, med jemenitiskt och med uzbekiskt ursprung.

Yemenite Songs – (Hed Arzi, Israel; Shanchie, USA) – Jemenitisk judisk musik i popformat. Det rör sig förstås om ett av Ofra Hazas allra bästa album.

Har du kanske vid det här laget blivit sugen på att resa till Israel?

Publiceringsdatum – 6 juli 2012

Gå tillbaka till Asiatisk musik på Världsmusik.se.