Irland – irländsk musik

Irlands flagga - ikonIrländsk musik är den världsmusik-genre som kanske är allra populärast bland oss svenskar. Många av oss har en sann förkärlek för irländsk musik, och köper den ofta på CD. Den här artikeln kommer att fokusera på den så oerhört traditionsrika irländska folkmusiken; de genrer som är involverade, och de olika instrument som används.

I skriften Topographia Hebernica från 1188 observerar Gerard de Barri av Wales att han inte funnit något folk som är mer skickliga musiker än irländarna. Han beskrev också musiken som den var då – snabb, livlig, började och slutade alltid i Bess-dur (eller B-dur, om man är BH-människa), och tillämpade instrumenten harpa och tabor (en föregångare till bodhrán – en sorts trumma). Vad instrument beträffar är det fler än bara harpa och bodhrán som förknippas med irländsk musik, så vi tar och börjar med dem.

Irländsk musikFela (fiol) – Man vill inte gärna översätta “fiddle” till fiol, eftersom exempelvis violinen som används i orkestersammanhang också får heta fiol. Det är en viss nyansskillnad. Felan är oerhört viktig inom irländsk musik, och fiolspelare som James Morrison och Paddy Killoran populariserade det irländska ljudet i USA under 1920- och 1930-talet.

Irländsk flöjt och Tin Whistle – Flöjten är oerhört populär i Irland och kan höras bland annat i den internationellt kända gruppen The Dubliners. Många irländska musiker gick över till de lite mer komplicerade flöjter som används i den klassiska musiken, när dessa gjordes tillgängliga. Många andra menar att de traditionella, enklare flöjterna, på ett bättre sätt fångar upp den irländska musikandan. Vad Tin Whistle beträffar är det en liten flöjt med en väldigt klar ton, som på grund av sitt låga pris blev populär även i de fattigaste skikten och började massproduceras under 1800-talet.

Uilleann Pipe – Den irländska säckpipan som sägs ta flera år att lära sig spela väl. Man brukar säga att det krävs 7 års inlärning, 7 års övning, och 7 års spelande innan man kan säga att man behärskar det. Vad som egentligen är de praktiska skillnaderna mellan de tre perioden kan dock verka lite oklart – hur lär man sig utan att öva och hur övar man utan att spela? Låt oss nöja oss med att det tar lång tid att lära sig spela irländsk säckpipa.

Harpa – Harpan är nog det instrument som har varit med längst i historien av irländsk musik. Den keltiska harpan, med över tusen år som irländsk instrument, är ofta lite av en symbol för landet Irland (och mer därtill – har du exempelvis Guinness logo i huvudet? Guinness är ett irländskt öl). Derek Bell från The Chieftains är en av de mest kända utövarna av irländsk harpa.

Dragspel – Ett vida förekommande instrument inom irländsk folkmusik, ofta i form av en liten concertina. Irländskt dragspel är ofta stämda till toner med en halvtons intervall, så att instrumentet kan spelas kromatiskt med melodin. B/C-dragspel är allra populärast (stämda i B och i C). Traditionellt har dragspel utrustade med knappar varit gällande, men under det senaste halvseklet har även klaviaturdragspelet fått sig en viktig roll.

Banjo – Amerikanernas gåva till irländarna. Den fyrsträngade versionen används ofta i nyare irländsk folkmusik.

Gitarr – Har standardiserats som irländsk folkinstrument tack vara folkband som exempelvis The Dubliners. Den kom inte förrän på 1960-talet, då också bouzoukin etablerades som folkinstrument i landet.

Bodhrán – Ovan nämnda bodhrán är en ramtrumma som ackompanjerar många irländska danser.

Sång i Irland

De flesta av de irländska folksånger som lever, frodas och framförs idag skrevs någon gång under de två senaste seklerna. Detta är tydligt om man ser till de språk som används i sångtexterna – engelska och modern iriska. Sean nós är en a cappella-sång av ett äldre stuk som sägs vara det ultimata musikaliska mediet för att uttrycka något. Även ackompanjerad sång drar ofta inspiration från sean nós.

Dansmusik i Irland

Historiker har så gott som fastslagit att irländsk traditionell musik i huvudsak har framförts för dansens och firandets skull – exempelvis vid bröllop och helgdagar. Irländsk dansmusik är ofta isometrisk och består av 16 takter som tillsammans bildar ett “steg” (8 takter på höger fot och 8 på vänster fot). Det här enkla systemet, även om det finns en del varianter, har gjort irländska danser internationellt populära. Dansmelodier som inte har den här klara taktstrukturen kallas för “crooked tunes”.

Caoineadh-sång

En sorts klagosång nära associerad med irländsk musik är caonieadh. Sången kan sörja att man har förlorat en närstående, eller uttrycka en längtan tillbaka till Irland (caonieadh framfördes ofta av av politiska anledningar utvisade irländare).

Lyssna till irländsk musik

Som det har spelats in irländsk musik! Och eftersom genren är så populär här i Sverige finns det också ett ganska stort utbud, vilket man bör kolla efter på de stora CD-butikerna, i synnerhet onlinebutikerna. Spotify har också en hel del godbitar. Följande album rekommenderas varmt.

The Chieftains 4 – (Claddagh, Irland). Det här är “The Chieftains” kanske allra populäraste album, och det första där nu legendariske Derek Bell är med som harpist.

The Coleman Archive Volume 1 – The Living Tradition – (Coleman Heritage Centre, Irland). Traditionell men levande irländsk musik inspelad mellan 1940-talet och 1990-talet.

The Dubliners with Luke Kelly – (Castle Music, Storbritannien). Som det uttrycks i “Rough Guides”: “Det finns fler album med The Dubliners än det finns hårstrån på en gorillas haka”. Det finns dock troligtvis inget som är bättre än det här.

Publiceringsdatum – 29 juli 2011

Källor – 1, 2 och 41 i källförteckningen.