Indonesien – indonesisk musik

Indonesisk musik - flaggaIndonesien är hem åt den kanske mest kända världsmusik-genren som finns – gamelan. Dess skimrande, klara ljud av väl samspelta idiofoner har verkligen blivit internationellt populär. Likväl finns det mer att säga om indonesisk musik, och den här artikeln kommer att gå igenom de olika instrument som förknippas med Indonesien, och sedan också lite olika genrer inom den indonesiska traditionella musiken.

Det finns en särskild instrumentfamilj som associeras med Indonesien, och det är slagverksinstrument. Därför kommer den här artikeln att lägga mycket vikt vid just instrumenten inom indonesisk musik.

Gamelan – indonesisk musik per definition

Gamelan är inte namnet på själva musikgenren utan snarare instrumentensemblen som står för musiken. Gamelan-ensemblen, som härstammar från Java, Bali och Lombok, består av stämda idiofoner (bland västerländska instrument ingår bland annat triangel och vibrafon här). Gamelan består av metallofoner av olika slag, diverse trummor, gongar, och, tro det eller ej, bambuflöjter. Varje gamelan har sin egen stämning, och dess själ sägs sitta i den stora gongen – gong ageng. Vanligt förekommande inom gamelan är också stränginstrument som rebab och siter (inte att blanda ihop med Indiens “sitar”). Om vokalmusik förekommer så rör det sig om manskör eller en kvinnlig solist (eller både och, men vanligen används inte blandade körer, diskantkörer, eller manliga solister).

Fler instrument

Angklung – Ett slagverksinstrument av bambuträ från västra Java. Består av bamburör kopplade till och hopsatta med en bamburam

Kolintang – Ett slaverksinstrument i trä och brons. Hör samman med östra Indonesien och även Filippinerna. Det förknippas särskilt med minahasa-folket.

Gamelan - gongSasando – Ett knäppt (som i “knäppa på strängarna”) stränginstrument som associeras med Pulau Rote (Rote-ön). Konstrueras med hjälp av en bambu-cylinder, till vilka strängarna fästs med hjälp av kilar. Instrumentet omges av en sorts stor solfjäder gjord av torkade palmyra-löv, vilken fungerar som resonanslåda för instrumentet.

Några olika genrer

Det finns många genrer inom den indonesiska musiken, vilket är resultatet av många århundraden av musikalisk kreativitet hos invånarna. Här är några varianter:

Tembang sunda (klippet) – En sorts poesi som framförs med sång och ackompanjeras av flera olika musikinstrument, däribland rebab och bambuflöjt.

Jaipongan – En sorts dansmusik med hemmahörighet i de västra delarna av Java. Jaipongan är kanske inte den första musikgenren man vill uppleva i Indonesien, eftersom den är mycket komplex. Rytmerna är svåra, och förändras dessutom lite varstans. Även som lyssnare kan man bli ganska konfunderad.

Kroncong – En av de festligare genrerna när man talar om indonesisk musik. Kroncong är en indonesisk genre som drar nytta av det ukulele-liknande instrumentet med samma namn. Stränginstrumentet låter ungefär “krong-krong-krong”, därav namnet.

Dangdut – En sorts dansmusik i modern, populär stil. Hade sin absoluta storhetstid under 1970-talet.

Indonesien: musik att lyssna till

Indonesisk musik innebär som sagt en hel del, och inspelningarna som finns tillgängliga för oss idag är inte fåtaliga. Ta en titt på något av följande album:

Banondari – (Felmay, Italien). Här har vi den komplicerade jaipongan-musiken, fraförd av duktiga Uun Budiman.

Banyumas Bamboo Gamelan – (Nimbus, Storbritannien). Ett av många bra album för den som vill uppleva gamelanmusik. I denna musik märks genrer som jaipongan och dangdut av.

Original Road to Dangdut – (Meta Company, Indonesien). Högklassig samling dangdut-musik från flera olika artiser under perioden 1940-tal – 1960-tal.

Publiceringsdatum – 27 juli 2011

Gå tillbaka till Asiatisk musik på Världsmusik.se.