Förenade Arabemiraten: musik

Förenade Arabemiraten: musik - flaggaFörenade Arabemiraten är ett förbund av sju emirat i Mellanöstern. Nationen tenderar förknippas mer med oljepengar, Dubai och nya skyhöga byggnader än traditionell arabisk kultur. Och visst, extremt snabb utveckling och “västernisering” gynnar sällan det gamla. Nu för tiden handlar det mer om nattklubbar, coverband och radiostationer än den lilla cirkeln av mustaschbeprydda musiker som improviserar melodier med traditionell arabisk poesi som utgångspunkt. Men men, helt utrotad är inte den traditionella musiken …

Traditionell musik i Förenade Arabemiraten

Liksom andra stater kring den Persiska golfen så kan många musiktraditioner spåras till de kringresande beduinerna och deras musicerande. I vanlig ordning dyker termen khaleeji upp.

Khaleeji – Folkmusikstil med beduinsk härkomst som också associeras med länder som Qatar och Bahrain. Tabl (en sorts trumma) och oud (arabisk luta) är de instrument som vanligen ackompanjerar khaleeji-musik. Klippet bjuder på khaleeji i en något modern, och väldigt “social” tappning.

Vidare hittar vi exempel på musik med östafrikansk härkomst:

Līwa – En afroarabisk dans vars rötter kan spåras till TanzaniaLīwa involverar en större grupp manliga deltagare som samlas i en ring. Musiken inleds med ett solo på mizmar (ett oboeliknande träblåsinstrument) som pågår i ungefär sex minuter i långsamt tempo. Sedan drar trummorna igång, och tempot och intensiteten ökar gradvis. Allt som allt tar dansen ca 25 minuter att framföra. Den förekommer i flera närliggande länder också, däribland Oman.

En av de mest kända sångarna i Förenade arabemiraten är en sångerska – nämligen Ahlam. När hon blev artistnamnet på allas läppar var hon den enda välkända kvinnliga sångaren i hela området kring den Persiska golfen.

Förenade Arabemiraten har idag en imponerande undergroundscen, huvudsakligen i Dubai. Här spelas musik ur allra möjliga moderna, populära genrer, som rock, olika former av metal, ska, punk, house och experimental. Dessutom finns det coverbandscener i både Abu Dhabi och Dubai. Jazzklubbar och houseklubbar. Modernt och sofistikerat. Precis som med svenska band märker man inte alltid av några direkta, tydliga influenser från folkmusiken. Banden tenderar istället ha namn som The Rockspiders, Flipside, The Meerkats och The Maplejacks (alla är exempel på coverband, aktiva i Förenade arabemiraten).

Det är inte ovanligt att internationella artister är baserade i Dubai. Holly Major, Borrison Ivy och Therése Neaimé har exempelvis alla varit det. I Dubai hålls också moderna musikfestivaler som Dubai Desert Rock Festival och Dubai International Jazz Festival.

Förenade Arabemiraten: musik att lyssna till

Är man ute efter modern klubbmusik så finns det otaliga inspelningar från Dubai. Det finns också gott om inspelningar av khaleeji i modern, populär tappning. Är man ute efter traditionell musik utan moderna ingrepp är utbudet inte lika fantastiskt, men ett antal godbitar finns.

Ahlam – (Funoon Emiraat, UAE) – Ett bra album med ovan nämnda supersångerskan Ahlam.

’99 – (Funoon Emiraat,  UAE) – Ett modernare album med en yngre förmåga med en fantastisk röst – Al-Ameri.

Publiceringsdatum – 12 juli 2012

Källor – 1 i källförteckningen.

Gå tillbaka till Asiatisk musik på Världsmusik.se.