Estland: musik

Estland: musik - flaggaSom världsmusik-intresserad är det måhända så att Estland inte är det främsta resmålet. Som resefantast är det måhända också så att Estland inte är det främsta resmålet. Allt som allt är det synd, för musiken i detta nordligaste land i Baltikum är inte alls dum! Den här artikeln erbjuder en intressant överblick över estnisk musik.

Musik i Estland – en överblick

Begreppet “estnisk musik” förknippas med runsång och krigssång (det senare åtminstone under medeltiden, i samband med strid). Utöver runsången har en snabbt växande genre varit den ganska kvicka och rytmiska etniska folksången. Någon gång under slutet av 1800-talet började Estland känna nationalistiska känslor, vilket slutligen ledde till att landet förklarades självständigt år 1918. Under den här perioden började landets musiker och kompositörer att kalla sig estniska. Idag är de mest kända kompositörerna Arvo Pärt och Veljo Tormis.

Folkmusik i Estland

Runsång – Estnisk runsång finns i många olika former och varianter. Det finns arbetssånger, ballader och episka sånger (om exempelvis hjältar och äventyr). Alla dessa faller under kategorin “runsång” – en genre som har varit av intresse för många musikhistoriker. Runsång har dessutom spelats in mycket – i synnerhet, faktiskt, när kvinnor framför dem. Runsången har dessutom används som inspiration för författare, såsom Fredrich Reinhold Kreutwald. Denne skaparglade man inspirerades flitigt av runsången när han skrev Estlands nationalepos – Kalevipoeg. Om man vill höra runsång idag ska man för det första ha tur, och för de andra bör man befinna sig antingen i Setumaa eller Kihnu.

Dansmusik och annan folkmusik – Traditionell estnisk musik tillämpar instrument som olika former träblåsinstrument, fela (fiol), concertina, dragspel och cittra. Ofta är det danser i stil med polka, som ackompanjeras. En särskild sorts cittra som associeras mycket med både finsk och estnisk musik är kantele.

Lyssna till estnisk musik

Visst finns det en del att uppleva, även för den som inte planerar att åka till Estland under den närmsta tiden. Inspelningar har gjorts i massor genom åren, och Världsmusik har sammanställt ett antal album som helt klart är värda att kolla upp. Kanske på Spotify eller Youtube, eller varför inte försöka införskaffa i fysisk form från exempelvis Amazon.co.uk?

Eesti Rahvalaule Ja Pillilugusid – (Estonian Literary Museum, Estland) – Inspelningen med det mest komplicerade namnet på den här listan. Samtliga spår här är inspelade mellan 1957 och 1967, och innehåller flera runsånger men också en hel del instrumental musik.

Estonia: Olden Tunes – (Ocora, Frankrike) – Ocora är ett skivbolag som levererar otroligt mycket i världsmusik-väg, och du som har läst fler av sidans artiklar har med säkerhet stött på namnet förut. Här levererar de 26 spår som de hämtat från Estlands radioarkiv. Många trevliga estniska instrument kan man lyssna till här!

Estonian Traditional Music 2006 – (Estlands center för traditionell musik, Estland) – Musik som lutar mer åt det populära hållet, men där de estniska rötterna är allnärvarande. Rekommenderas!

Publiceringsdatum – 30 augusti 2011