Egypten är Afrikas tredje mest befolkade land, och har en kulturhistoria som få andra länder kan jämföra sig med. Musikinstrument användes i det här området för över 5,000 år sedan. I den här artikeln ska ämnar jag så långt det är möjligt bryta ner dessa årtusenden av egyptisk musik till en koncis, läsbar artikel. Vi får se hur det går.
Kort om Egyptens musikhistoria
Tidiga varianter av harpor, flöjter och klarinettliknande träblåsinstrument spelades i Gamla riket för drygt 4,000 år sedan. Senare kom rytminstrument, lyror och andra stränginstrument att börja utvecklas och spelas. Under historien har egyptisk musik formats till att bli en mix mellan turkisk, västerländsk och arabisk musik (den senare är i sin tur inspirerad av indisk och persisk musik, som i sin tur växte fram ur antik grekisk och egyptisk(!) musik). Vi ser alltså, under historiens gång, hur musiken sprids och återkommer i nya spännande former om igen i ett gigantiskt kretslopp.
Egyptisk folkmusik
Egyptisk folkmusik är vanligen inte baserad på de västerländska dur- eller mollskalorna, utan tillämpar maqamat – ett system av modalskalor som hör till den arabiska musiken. Musik med en rituellt syfte i koppling till religion finns och utövas i massor. Egypten är huvudsakligen hem åt en muslimsk befolkning, men det finns också en stor koptisk-ortodox kristen församling (ca 8 miljoner av landets drygt 80).
Sufi Dhikr – En böneform som tillämpar musik i ett rituellt syfte, och tillsammans med vissa andra folkmusikformer kommer denna musik närmast musiken i det antika Egypten.
Koptisk musik – Den ortodoxa kyrkan förknippas med liturgisk musik i form av hymner, vilka ofta ackompanjeras av cymbaler och trianglar.
Saidi – Norra Egyptens egen genre kallas för saidi. Ordet syftar också på folk från detta område, samt deras dialekt. Saidimusik förknippas bland annat med orientalisk dans (som också kallas för magdans).
Nubier – I södra Egypten utgör nubierna en stor del av befolkningen. Musiktraditionerna här går att koppla samman med sudansk traditionell musik.
Populärmusik i Egypten
Arabiska musikformer har populariserats inom världsmusiken mycket tack vare några av Egyptens stjärnor. Här är några av dem:
Sayed Darweesh – Denne pionjär hämtade inspiration från egyptisk musik från forna tider och arabisk musik och skapade något nytt och innovativt. Hans texter hade också stor inverkan på det egyptiska folket, och en av dem blev rentav Egyptens nationalsång. Olyckligtvis dog Darweesh vid endast 32 års ålder av en överdos.
Abd el-Halim Hafez – “Nilens näktergal” som han kallas är känd för sina många patriotiska sånger, vilka gjorde president Nasser mycket nöjd.
Umm Kulthum – Kanske den största sångerskan i arabisk musikhistoria. Lyssna till klippet!
Lyssna till egyptisk musik
Här om dagen skrev jag en artikel om musik i Djibouti. Där var det betydligt svårare att hitta bra inspelningar och album. Vad Egypten beträffar finns det istället ett överflöd. Försök få tag på följande:
Arabian Maters – Les Plus Grandes Classiques de la Musique Arabe – (Virgin, Frankrike) – De största legenderna inom arabisk musik samlade i två CD:ar. Här kan du bland annat höra Umm Kulthum och Abd el-Halim Hafez.
The Music of Islam – (Celestial Harmonies, USA) – Musik som hör islam till spelades in under 10 år av David Parsons – en nyzeeländsk entusiast – och samlades på totalt 17 CD:ar. Det går dock att köpa ett smakprov (1 CD) av samlingen.
Al-Atlaal – (EMI, Egypten) – Umm Kulthum mest berömda album. Hennes förmåga att leverera så detaljrika och dekorerade framträdande med en sådan dramatik och styrka är det inte många som delar.
Artikelnummer på ”Världsmusik” – 133
Publiceringsdatum – 4 april 2012
Källor – 1 och 26 i källförteckningen.
Gå tillbaka till Musik i Afrika.