Brasilien – brasiliansk musik

Brasiliansk musik - flaggaNär man yttrar orden “brasiliansk musik” ringer det en klocka hos de flesta. Ett par av de mest internationellt kända musikgenrerna förknippas nämligen med just Brasilien – samba och bossa nova. Det finns dock en kolossal mängd ytterligare anledningar till att åka till Brasilien för att uppleva musik. Samba och bossa nova är genrer som bör räknas till populärmusik snarare än till traditionell- eller folkmusik, och det finns en rad äldre genrer som definitivt förtjänar att nämnas här!

Historia i korthet

Brasiliansk musik har en 500-årig historia, om man inte räknar den musik som landets urinvånare sjöng och spelade innan kolonisternas intåg. Även om man inte känner till så mycket om denna musik, så tros den ha varit en bidragande faktor till utvecklingen av den musik vi idag förknippar med Brasilien. Andra influerande musikformer står afrikanska slavar och europeiska (portugisiska) kolonister för.

Folkmusik i Brasilien

Capoeira – Denna brasilianska kulturtradition är känd kanske mest som en kampkonst och sport, men innehåller också sin egen musik. Det är en sorts folkmusik som ofta framförs antifoniskt (någon utropar en musikfras, och resten “svarar” på denna). Instrument som används är berimbau (ett stråkinstrument som ser ut som en pilbåge), atabaque (en handtrumma) och pandeiro (en sorts tamburin).

Maracatu – En afrobrasiliansk musiktradition som förknippas med karnevaler och regioner som Recife och Olinda. Musiken spelas på stora membrantrummor vid namn alfaia, gongue-klockor, och virveltrummor.

Carimbó – En dans vanlig i norra Brasilien. Den ackompanjeras av särskilda carimbó-trummor, och beskrivs som mycket sensuell. Bland annat involverar den en akt där kvinnan kastar sin handväska på golvet och mannen försöker plocka upp den med endast munnen till hjälp.

Samba – Denna världskända musik- och dansform har sitt ursprung i Bahia och är i sig en symbol för Brasilien och brasiliansk musik. Genren har sina rötter både i portugisisk musik och afrikanska rytmer. Samba förknippas särskilt med karnevalmusik, och spelades ursprungligen bara med slagverksinstrument av olika slag (numera förekommer också stränginstrument av olika slag). Ett särskilt drag hos samban är synkoperade rytmer, och bossa novan ses som en subgenre till den.

Bossa nova – Denna genre skapades ganska sent – runt 1950-talet – av den brasilianska över- och medelklassen. I grunden rör det sig om jazziga ackord i en elegant kombination med sambarytmer. Ofta handlar texterna om det problemfria livet och om kvinnor, drycker, och strandliv.

Choro – Namnet “choro” är det portugisiska uttrycket för att “gråta”, vilket ger intrycket av att det rör sig om någon sorts klagovisa. Emellertid så är choro-musiken ofta ganska glad, snabb och rytmisk, och förknippas med musikaliska element som improvisation, virtuositet, synkopering och kontrapunkt. Det var en av de första formerna av populärmusik att nå popularärstatus i brasilianska städer. De vanligaste instrumenten är choro-gitarr, cavaquinho (ett annat stränginstrument) och flöjt. Även mandolin, klarinett och saxofon är vanliga.

För mer än bara en överblick …

Den här artikeln har gått igenom de största musikgenrerna, men lämnar mycket att önska för den som verkligen vill lära sig om landets musiktraditioner. Önskar du mer än bara denna överblick så rekommenderas verk E i källförteckningen.

Brasilien: musik att lyssna till

För er som läst fler artiklar vet ni att Världsmusik brukar avsluta med att beskriva och tipsa om tre väl valda album som lämpar sig särskilt bra för att börja utforska musiken i landet i fråga. Givetvis gör ingen sådan kort lista något lands musiktraditioner rättvisa, och särskilt inte Brasiliens musik. Men, det är som det är. Än så länge: håll till godo med dessa tips:

O Samba. Brazil Classics 2 – (Luka Bop-WEA, USA). Denna kompilation ses som en av de absolut bästa som gjorts när det gäller brasiliansk musik. David Byrne, ansvarig för denna sammanställning, har pysslat och pusslat med musik från Clara Nunes, Alcione och Martinho da Vila (för att nämna ett litet antal). En recensent beskriver albumet som: “En sann sambafest”.

Choros from Brazil – (Nimbus, Storbritannien). En av de första inspelningarna av choro-musik som nått utanför landets gränser. Albumet ger en utmärkt inblick i choro-musiken, som ju är mycket mindre internationellt berömd än sin kusin – samban.

The Story of Bossa Nova – (EMI Hemisphere, Storbritannien). En väldigt trevlig introduktion till bossa novan- inte med de allra största namnen, men riktigt bra ändå.

Publiceringsdatum – 20 oktober 2011

Kanske är du intresserad av musik i Argentina? Gå annars tillbaka till Sydamerika.