Bahamas: musik

Bahamas: musik - flaggaVad musik beträffar är Bahamas ett sådant där land som faller under en viktig kategori, i vilken man också hittar länder som Argentina, Portugal och Trinidad och Tobago. Dessa länder har nämligen musik som är så nära sammankopplade och associerade med dem så att få kommer att tänka på annat när landets kultur kommer på tal. I Argentina rör det sig om tango, i Portugal fado, och på Trinidad och Tobago calypso. På Bahamas rör det sig om junkanoo – en musikparad som inte är lika världskänd som t.ex. tango, men som likväl är Bahamas överlägset mest framträdande musikform.

Traditionell musik

Utöver junkanoo, så tänkte jag nämna tre genrer till som kan höras på det engelskspråkiga Bahamas – Rake and Scrape, Soca och Calypso. Dock så ska det sägas att Bahamas är mycket multikulturellt, och en hel del annan trevlig musik än den som nämns här kan höras på ön.

Junkanoo – Den musik som förknippas mest med Bahamas är en sorts musikparad – och är således inte en genre som kan höras varje dag. Istället associeras den med högtider som exempelvis nyår. I huvudstaden Nassau förekommer det största paraden. Namnet kommer från en afrikansk slavhandlare vid namn John Canoe (levde på 1600-talet). Canoes slavar hade inte mycket frihet, men brukade när de fick chansen gömma sig bland buskarna och sjunga och dansa i lustiga dräkter. Det blev en fristad från slaveriet. Junkanoo associeras främst med en trumma vid namn goombay. Lägg dock på minnet att junkanoo inte är genre i sig, och paraden kan mycket väl innehålla exempelvis Rake and Scrape-musik (se nedan).

Rake and Scrape – Denna genre kommer ursprungligen från Turks- och Caicosöarna och associeras med den musikaliska sågen. Även här används goombay-trumman, och därtill också blåsinstrument som dragspel. Sågen spelas antingen med en spik eller med en smörkniv. I modernare musik är dock sågen ofta ersatt med exempelvis maracas.

Soca – Även soca kommer utifrån, och är faktiskt en vidareutveckling av Trinidad och Tobagos calypso. Soca-musiken är ganska ny och har växt fram under de senaste 20 åren.

Calypso – Ursprungsgenren förekommer också på Bahamas – liksom på flera andra karibiska öar. Calypso har nästan kommit att förknippas lika mycket med Karibien som med Trinidad och Tobago.

Bahamas: musik att lyssna till

Ett antal album med musik från Bahamas bara måste man få uppleva som musikälskare. Det finns flera som rekommenderas av litteraturen och också av Världsmusik.se, och dessa är listade här nedan. Ta dig gärna tid att kolla upp om du kan få tag på några av dessa!

The Bahamas: Islands of Songs – (Smithsonian Folkways, USA). Riktigt bra musiker från Bahamas ställde upp i Smithsonians musikfestival i Washington, D.C. år 1994, och det är därifrån som dessa trevliga inspelningar kommer. Här kommer du upptäcka att musiken på Bahamas faktiskt är bredare än vad den här artikeln ger sken av.

The Real Bahamas, Vols I & 2 – (Nonesuch Explorer, USA). Spirituella sånger, a cappella-musik och instrumentalmusik från Bahamas – allt inspelat år 1965 av duon Siegel och Stecher. Känns genuint bra.

Here We Go Again – (Raging Bull, USA). Populärmusik med Baha Men, som faktiskt bildades i Bahamas (för även om namnet antyder det är det inte så många som vet det). Många känner till bandet på grund av dess enorma hit år 2001 (Who Let the Dogs Out?)

Publiceringsdatum – 6 oktober 2011

Gå tillbaka till Musik i Nordamerika: amerikansk musik, med mera.