Afrikansk musik
Det här avsnittet handlar om afrikansk musik. Här hittar du också länkar till sidans artiklar om Afrikas alla länder (med fokus på musik, förstås!) Sedan juli 2012 finns alla länder representerade med varsin artikel.
Afrikansk musik har för många ett speciellt ljud, men det man syftar på är ofta den musik som är vanlig i Västra Afrika, där instrument som djembe, andra rytminstrument, och det lilla tumpianot mbira hör hemma.
Vill du lära dig mer om, och kanske lyssna till musiken i ett särskilt land?
– Klicka dig då in på landets musikartikel!
Saknas något land? Kontakta sidan i så fall!
Lite om afrikansk musik i allmänhet
Vad som ofta kan sägas om afrikansk musik (det är mycket svårt att generalisera, så ha detta i åtanke när du läser detta) är att den ofta är nära kopplad till olika afrikanska språk. Nämnvärt är också att afrikansk musik i mycket stor utsträckning har influerat populärmusiken såsom vi känner till den idag. Jazzen och bluesen växte sig fram i Amerika med hjälp av afro-amerikanska musiker, och dessa genrer lade sin grund för den populärmusik som började växa fram på 1960-talet.
För att ytterligare generalisera kan man ge afrikansk musik ett antal karaktärsdrag:
– Polyfoni förekommer ofta, både vad rytm och vad melodi beträffar.
– Ostinato och upprepade fraser är vanliga i många typer av afrikansk musik
– Mer än bara slagverksinstrument används för att skapa rytmer inom afrikansk musik. Handklapp, fotstamp och fingerknäpp i takt med dans är vida förekommande.
– Den antifoniska musikstrukturen – “utrop och svar”-strukturen, är vanlig.
– Afrikansk musik handlar mycket om improvisation
– Synkopering (betoning på andra slag än “pulsslagen”) är vanligt
– Pentatoniska (och även hexatoniska) skalor förekommer ofta inom afrikansk musik.
– Typiska instrument i den afrikanska musiken är xylofon, kora, m’bira, djembe, talking drum, och framför allt: sångrösten.
Därutöver finns det många egenheter som särskiljer musiken i Afrikas olika länder och regioner. Södra Afrika ses bland annat generellt som “mer melodiskt” än resten av världsdelen.
En annan sak som är viktig att förstå när det gäller Afrika är ländernas turbulenta historia, som satt sina spår även när det gäller musiken. Kolonisterna, de flesta av vilka försvann vid början av 60-talet, förde med sig regler och lagar som sällan gynnade de traditionella afrikanska musikgenrerna. De skapade också den generella uppfattningen att allt det som var Afrika före koloniseringen inte är av samma värde som det Afrika blev i och med kolonisternas intåg. Många försök att återuppliva gamla seder och musiktraditioner har misslyckats, eftersom man i många länder istället anammat den västerländska populärmusiken. I Zambia, till exempel, ville man under 90-talet föra in studier om äldre zambiansk musik i universitetens kursplaner, men detta möttes av så mycket motstånd så att det inte gick igenom. Zambiansk musik skulle inte studeras. Det finns klassisk, västerländsk musik som var mer lämpad för studier.
Källor – Källa nummer 1 i källförteckningen plus följande:
Agawu, Kofi. Representing African Music. New York: Routledge, 2003.
Leave a comment