Frankrike – fransk musik

Comments: 1 Comment

Den franska flaggan

Fransk musik innefattar inte bara folkmusik, utan också väldigt mycket populärmusik i chanson-stil. Chanson är en urban sångform som växte fram i Paris under 1900-talet, och den förknippas med internationella superstjärnor som Edith Piaf och Jacques Brel. En fransk sång karakteriseras av det franska språkets musikalitet – fokus är ofta på språket, orden, det intellektuella. Ett av de bästa exemplen på hur det franska språket kan användas i musiken är sången som alla har hört – “Je ne regrette rien” med Edith Piaf.

Därutöver ska det sägas att fransk musik är otroligt multikulturell. Landet är hem åt miljontals invandrare av båda andra och tredje generationen. Efter andra världskriget invandrade tusentals och åter tusentals algerier, tunisier, marockaner, med flera. Nu för tiden invandrar också kurder, pakistanier, serbier och kineser. Den här artikeln kommer att ta upp lite av den musik som finns i några av regionerna, men, för att börja med chansonerna:

Chansonernas framfart

Under 1700-talet började fransk musik ta form med hjälp av kringresande chansonniers, som framförde satiriska texter till ackompanjemang i olika klubbar (caveaux). Vid 1800-talets slut hade denna framfart gett liv åt de första realist-chansonerna – sånger om livet, tragedier och drömmar hos vanliga människor. Dessa började sedermera framföras på kabaréer, exempelvis på Montmartre-kabarén Le Chat Noir. De nådde sin absoluta glansperiod i och med Brel och Piaf.

Bretagne – musik i nordväst

En av de äldsta formerna av den musik man hittar i Bretagne är känd som bagad – en ensemble av bretagniska blåsare. Instrumenten som används är bombarde (en slags skalmeja), biniou (en sorts mindre säckpipa) och trummor. Genom tiderna har bagad varit en viktig del av festivalprocessioner, och ibland har också biniou braz – stora säckpipor används. Dessa är så gott som kopior på den så välkända skotska säckpipan – The Great Highland Bagpipe. Den bästa platsen för att uppleva traditionell fransk musik à la Bretagne är en nattfest – en festoù-noz. Där spelar just två musiker redan nämnda bombarde och biniou unisont, samtidigt som binioun lägger en borduton.

Musik i centrala Frankrike

Centrala Frankrike är drömplatsen för alla utövare av säckpipa och vevlira. Det var till och med så att hela befolkningen i en stad i regionen (närmare bestämt Jenzat i Auvergne) ägnade sig åt att tillverka vevliror en gång i tiden. Bland berömda musiker finner vi Gilles Chabenat, Valentin Clastrier, och Anne-Lise Foy. När det gäller säckpipan – känd här som grande bourbonnaise – heter mästarna Philippe Prieur, Eric Montbel, och Jean Blanchard. I norra delen av den här regionen spelas denna sortens franska musik ofta i 2/4-takt vilket passar smäktande virtuosa solon. I södra delen är en snabbare 3/8-takt vanligare, vilket går mer ihop med rytmiska improvisationer.

Musik i Parisområdet

Fransk musik - hornBland musiker kallas Paris ibland för världsmusikens huvudstad, med tanke på hur oerhört många olika folkslag som lever där och praktiserar sin musik, som vi nu får räkna som fransk musik. Nordafrikansk musik, i synnerhet från Algeriet, är särskilt dominant. Algeriska musiker med ikonstatus bor nämligen och verkar i huvudstaden, däribland Rachid Taha, Khaled och Karim Albert Kook. Även Kabyle-sångaren Idir, som 1973 skrev en av de första riktiga hitsen inom världsmusik, ”A Vava Inouva”, bor i Paris. Därutöver är klezmer-musiken ständigt närvarande i den franska huvudstaden, bland annat eftersom kungen av klezmer-klarinett – Yom – också han bor och verkar i Paris. Sedan måste den central- och sydafrikanska musikscenen nämnas. Från franska kolonier (och även andra länders) kommer mängder av musik till Paris. Några av länderna som finns representerade är Mali, Senegal, Elfenbenskusten och Madagaskar. Även argentisk musik har blivit fransk, efter intåget av bandoneón-virtuoson Juan José Masolini. Det är svårt att veta om man ska se Frankrike som en stor ”melting pot” och räkna dessa otaliga musikstilar som kommit från runtom i världen som fransk musik. De genrer som är supertypiska för landet, som exempelvis nämnda chanson réaliste är inte lika framtädande längre, även om det finns inspirationskrafter kvar, däribland dragspelaren Gérard Blanchard.

Musik i södra Frankrike

I södra Franrike har de olika regionerna lite olika sorters traditioner vad musik beträffar. I Languedoc-Roussillon spelas traditionell oboe – la graille – och den lokala säckpipan bodega (ja, säckpipor finns överallt och i tusentals varianter). I de franska alperna finns istället en stark körtradition med grupper såsom Corou de Berra, men även här har vevliran varit huvudinstrumentet i århundranden. De typiska Provencal-ljudet är istället duon fifre och trumma, men även galoubets-tambourins-ensembler (träblåsinstrument utrustade med tre hål).

Lyssna till fransk musik

Sammanfattningsvis kan sägas att Frankrike bjuder på en otrolig mängd världsmusik att utforska och mycket finns att hitta i bra album. Förslaget från världsmusik.se är att antingen köpa sig lite fransk musik i form av några av de CD-inspelningar listade nedan, eller skaffa sig Spotify Premium så att man kan utforska musiktjänsten utbud av fransk musik fritt! Här följer riktigt bra album:

Radio Bemba Sound System – En av de bästa inspelningarna med Manu Chao, av många ansedd som Europas största världsmusik-stjärna.

Anthologie de la Chanson Francaise: La Chanson Traditionelle – Namnet säger sig självt. Den här boxen innehåller över trehundra chansoner! Riktigt bra och fransk musik i ett nötskal.

Trio DCA – Som en recensent säger – ”vild och oemotståndlig dansmusik från övre Auvergne när den är som bäst!”

Publiceringsdatum – 18 juli 2011

Kanske är du också intresserad av irländsk, engelsk, eller italiensk musik? Annars – återgå till Europa.

1 Comment - Leave a comment